Ångkokad blåmusselbuljong

Blåmusslan är förhållandevis rik på umamiämnen, bla naturligt glutamat. Dessa egenskaper finns även i kokspadet när du kokar musslorna vilket gör blåmusselbuljongen till en användbar ingrediens när man vill skapa fyllig och rik smak på maten. För att få fram en så koncentrerad smak som möjligt är det bra att ångkoka musslorna, så att musslans egen smak spädes ut så lite som möjligt.

färska-blåmusslor-Blåskal-Lyse

Gör så här:

Ta 1 kg färska blåmusslor. Gå över dem snabbt och skölj dem i kallt vatten. Är någon mussla lite väl öppen, knacka den i bänken och vänta på att den stänger sig. Skulle den inte stänga sig så kan du slänga bort den liksom musslor som är rejält krossade. Det är inte hela värden om man kokar en eller annan mussla som man inte är säker på var i gott skick innan den lades i grytan så länge den inte luktade illa. En dålig och oätligt mussla luktar distinkt illa! Färska fina musslor luktar mest hav!

Tag en kastrull med bred botten. Hälla 1,5 dl vatten i botten kastrullen. Koka upp under lock och släng sedan ner musslorna och sätt på locket igen. Efter ca 3-5 minuter borde musslorna vara ordentligt öppna, annars vänta någon minut till. Ta av kastrullen från spisen. Sila bort musslorna och ta tillvara på den umamirika blåmusselbuljongen. Mängden buljong kan variera från gång till gång beroende på hur mycket havsvatten musslorna har med sig från havet.

Musslorna kan du förslagsvis gratinera i ugnen med smör, chili och parmesan, eller skala och ta tillvara på musselköttet.